Září 2013

Abyste si nemysleli...

29. září 2013 v 7:00 | Elentari |  Šití
... že se flákám :-)


Kompletek (tričko a prdeláčky) z climayarnu pro kamarádčinu holčičku.

Krásnou neděli!

Zateplujeme

28. září 2013 v 12:59 | Elentari |  Šití
Tak nám začíná přituhovat. Včera první přízemní mrazíky, dnes lautr to samé a teplota se po ránu drží na nule. Potřebujeme zateplit a začínáme u prcka.



Z vlněné svetru ze sekáče (á 10 Káčé) jsem podle střihu z Ottobre 1/2013 ušila overal. Béžový byl zkušební - dal mi taky dost zabrat (velký podíl na tom měl nekvalitní zip z místní zaprděné galanterky, který jsem nakonec musela přešívat Křičící), u modrého už jsem byla zkušenější.
A troufla jsem si i na aplikace Úžasný.

Aktualizace: 12. 10. 2013 - Postřehy po pár týdnech používání:
Jsem naprosto nadšená! Vlna je opravdu úžasný materiál. Když se v noci prcek pročůrá, je v teple, stačí vyvětrat, není cítit nic... Když mu rostou zuby a slintá, spodní bavlněné tričko zůstavá suché, stejně tak i když objevil, jak se pouští venkovní vodovod - mokrá byla vrchní vrstva, vlněný overal to nepustil dál, zůstal na omak suchý.
Takže za mě spokojenost! Vřele doporučuji.


Petite Mademoiselle Paris

22. září 2013 v 23:19 | Elentari |  Šití
V rychlosti vycvaknutý dárek pro sestřenku - kabelka inspirovaná návodem na Mademoiselle Paris podle časopisu Marina.
Ještě teplé - od žehličky :-).






Chlapecké sáčko s kravatou...

13. září 2013 v 9:00 | Elentari |  Šití
... pro kamarádčina syna.





Návod na sáčko naleznete zde, návod na kravatu tu.

Dýňová polévka

10. září 2013 v 13:26 | Elentari |  Vaření a pečení
Minulý týden jsme byli na návštěvě u známých, kde jsem ochutnala výbornou dýňovou polévku. Dokonce jsem jednu dýni i s receptem dostala s sebou domů :-)




Včera v noci bylo konečně trochu času experimentovat v kuchyni... A dnes už není o čem hovořit.
Ráda se s Vámi o recept podělím. (A taky to má praktický účel - já sama si to tu snadněji dohledám.)
Takže...
Dýňová pálivá z Hokkaido.
Asi na 8 porcí (my jsme se z toho nadlábli čtyři :-)):
  • 1 dýně Hokkaido
  • koření chilli
  • olivový olej
  • máslo
  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • vývar - kuřecí, zeleninový
  • šlehačka
  • zakysaná smetana
Lze použít již zmiňovanou dýni Hokkaido (ta má výhodu, že se nemusí loupat), jinak lze použít i dýni máslovou.
Důležité je dýni upéct, protože pokud by se vařila, tak ztratí chuť. Dýně se rozpůlí, vydlabou se semínka (které se můžou upražit a podávat s polévkou) a nakrájí se na kostky (asi 3 x 3 cm). Pečeme v troubě na 190°C (pormíchané s lžicí olivového oleje) 30 minut do měkka (v průběhu alespoň jednou promícháme).
Zatím si osmahneme cibulku, česnek a chilli a na mírném ohni pod pokličkou dusíme, až cibulka změkne. Přidáme upečenou dýni, zalijeme vývarem dle potřeby (lepší je, aby byla hustší, spíš jako omáčka), přidáme smetanu a mixujeme do hladka. Podle chuti dosolíme. Na talíři ozdobíme zakysanou smetanou, bazalkou, chilli nebo čerstvým pepřem.



Dobrou chuť!